Jednodruhový med nemáme,

nabízíme ale kvalitní květový a medovicový.

Květový med. Tento druh medu zlatavé barvy je zpravidla sladší než med medovicový. Obsahuje i více jednoduchých cukrů (glukóza, fruktóza), proto je vhodný pro okamžité dodání energie. Obsahuje až 0,5 % rostlinných bílkovin a téměř žádný podíl tuku. Z minerálních látek obsahuje např. draslík, vápník, hořčík. Také příjmem železa a manganu z medu lze pokrýt významnou část doporučené denní dávky těchto stopových prvků.

Medovicový med. Medovicový med obsahuje oproti květovému medu méně cukrů, zato obsahuje více rostlinných barviv a minerálních látek. Zpravidla je tmavší barvy, ostřejší chuti a pomaleji krystalizuje.

Všechny knihy zežloutnou, ale kniha přírody má každý rok nové a nádherné vydání.

H. CH. Andersen

Krystalizace

Krastalizace je přirozená vlastnost květových i medovicových medů. Zkrystalizovaný med si uchovává všechny cenné látky a vlastnosti.

Ztuhl Vám MED?

Takový med je možné rozehřát ve vodní lázni opatrně do 45°C. Pozor na přehřátí medu nad 50°C, čímž by se zničily některé hodnotné látky, jejichž ztráta by měla negativní vliv na kvalitu medu.

Pěna v medu

Bílá pěna na povrchu pod víčkem není nic jiného než vysrážené bílkoviny a částečky pylu. Náš med nefiltrujeme, (jemnou filtrací by neprošly sítem) a proto v našem medu zůstávají. Med je těžší než pyl, proto se částice pylu drží na povrchu a tvoří zde pěnu. Přítomnost pylu v medu vás nemusí nijak děsit, nejde o nic škodlivého.

Skladování

Vysoký obsah cukrů v medu působí konzervačně, přesto je nutné při skladování dodržet některá doporučení:

  • Skladujeme při teplotě do 20°C
  • Chráníme ho před přímým slunečním světlem.

Ve vhodných podmínkách si med udrží kvalitu několik let.